Úvod »Další produkty» Třtinový cukr


        

Třtinový cukr

skladem

 

Číslo produktu: 5001
Výrobce: Frießinger Mühle GmbH D-74206 Bad Wimpfen
běžná cena 37 Kč
naše cena bez DPH: 22 Kč
naše cena s DPH (15 %):
25 Kč

do košíku:
  ks  

Třtinový cukr obsahující nezbytné minerály o které je klasický bílý cukr ochuzen.

Co vlastně je přírodní třtinový cukr? Hrubozrnný, jantarově zlatý, přírodní třtinový cukr se vyrábí krystalizací z čerstvé třtinové šťávy s vynecháním všech chemických procesů a aditiv. Díky tomu si zachovává přirozený obsah minerálů, vitamínů a typickou karamelovou chuť. A také nezaměnitelnou přírodní vůni po ovoci, jablku i medu. Třtinový cukr je i sladší a slabě větrový.

Třtinový cukr získaný jako konečný produkt v cukrovarech Jižní Ameriky má svou zlatavou barvu i příjemnou ovocnou chuť. Díky většímu obsahu glukozy a fruktozy, oproti cukru řepnému, má BIO třtinový cukr nezaměnitelnou přírodní vůni po ovoci, jablku i medu a je i sladší a slabě větrový.

Třtinový cukr neprochází chemickou rafinací. Obsahuje látky v sladkém sirobu na povrchu krystalů, aniž by se zde vyskytovaly zbytky chemických látek užitých při rafinaci řepného cukru. Proto je výhodné nahradit bílý řepný cukr  třtinovým cukrem.

Třtinový cukr je vhodný k přípravě všech druhů pečiva, vánočních sladkostí, ke slazení nápojů, kávy, čaje, k výrobě kompotů, gelů i dalších kuchyňských výrobků.

Po otevření nutno skladovat v suchu. V případě skladování v málo suchém prostředí může dojít ke ztvrdnutí, čímž ale nedojde ke znehodnocení. V tomto případě jej položte do mísy a zakryjte na nějakou dobu vlhkou čistou přikrývkou.

Na začátku našeho století platilo, že čím bělejší cukr, tím kvalitnější. Za kvalitu bylo pokládáno dokonalé přečištění a získání prakticky čisté sacharózy. Trend přečišťování potravin a zbavování je všech zbytkových přísad pokračoval ( s přestávkami v dobách války), až do sedmdesátých let.

Pouze ojedinělé hlasy lékařů, dietologů a léčitelů upozorňovaly na nesmírně cenné nutriční látky, o které čištěním potravin přicházíme - vlákninu, minerály, vitaminy a enzymy. Sedmdesátá léta znamenala - nejprve ve Spojených státech a později i v Evropě - začátek návratu k přírodní stravě. Tento trend do dnešní doby neochabl, naopak, počet obchodů se zdravou výživou roste a zdravým potravinám je vyhrazena čím dál tím větší plocha i v běžných obchodech a v poslední době i pomocí internetu. Tajemství přírodního třtinového cukru spočívá ve vyšším obsahu zbytkové melasy. Ta obsahuje cenné minerály, které se jinak při výrobě cukru ztrácejí. Podle obsahu melasy rozlišujeme různé druhy přírodního třtinového cukru - od světlého téměř bílého cukru po téměř černý melasový cukr. V České republice se pěstuje cukrová řepa a většina prodávaného cuku je z této suroviny.

Výborně se hodí ke slazení kávy, čaje, cereálií čerstvého ovoce a také k finální úpravě pečiva, vánočních sladkostí, ke slazení a výrobě kompotů.

Platí, že čím bělejší curk je, tím je i čistější. Čistota cukru byla dříve považována za kvalitu. Při dokonalejším čištění (rafinace) se odstraňují zbytkové přísady a to vede k zisku téměř čisté sacharózy.. za zbytkové přísady jsou považovány např. hořčík, fosfor, vápník, železo, draslík, zinek, vitamíny skupiny B  a vláknina.

V třtinovém cukru jsou zachovány všechny vitamíny a minerály.

 

Třinový cukr lze používat všude místo bílého cukru.

 

Obsah balení 500g