KONTAKT

Dorota s.r.o.
Šebkovice 168
675 45 Šebkovice
tel: +420 602 529 485
obchod@chlebarna.cz
okres Třebíč

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 18 Kč
skladem

Recepty
Recepty

 

Pokud chcete experimentovat můžete použít  návod na obměnu základního receptu:  

 

Silný venkovský chléb:

100 g vody nahradíme jogurtem (nezapomeň rozdíl doplnit vodou)

Vznikne nakyslý silný chléb - použijeme jakoukoliv chlebovou směs

 

Chléb z podmáslí:

150 g vody nahradíme 200 g podmáslí (nezapomeň rozdíl doplnit vodou)

Vznikne středně nakyslý chléb. Chléb  zůstane vláčný.   Vyzkoušejte

 

Bylinkový chléb:

5 polévkových  lžic pažitky (může být i mražená) přidáme do těsta - jakákoliv chlebová směs, osvědčila se bramborová chlebová směs

 

Kořeněný chléb:

Do těsta přidáme na špičku nože koriandru.  Dle chuti můžeme vyzkoušet různá koření

Silný chléb k šunce a klobáse.

 

Cibulový chléb:

Do těsta přidáme nakrájenou orestovanou cibuli nebo 10 g sušené smažené cibule, doporučejeme chlebovou směs na selský chléb.

 

 

Šunkové housky

100 g slaniny vyškvaříme a přidáme do těsta. Dáme do pekárny pouze na přípravu těsta.Po vykynutí vyndáme, vytvarujeme housky, necháme ještě chvilku vykynout, můžeme potřít vajíčkem a posypat kmínem. Pečeme na plechu.

 

Celozrnný chléb pro dobrou náladu:

500 g směsi na celozrnný chléb, 320 ml vody, 2 špetky skořice, 1 špetka kardamonu, 1 špetka mletého hřebíčku

 

Vícernný müsli chléb:

500 g směsi na vícernný chléb, 320 ml vody - před kynutím těsta (po pípnutí pekárny) přidáme

60 g celých nebo nahrubo nasekaných lískových oříšků a 60 g rozinek

 

Rohlíky z bílého těsta:

Použijeme chlebovu směs - světlý. V domácí pekárně nastavíme program pro míchání kynutého těsta. Na vymazaný plech pak zavineme rohlíky a dáme do rozehřáté trouby na 220°. Snížíme teplotu asi na 180° a rohlíky dopečeme..

Takto můžeme postupovat i při pečení dalamánků.. pouze použijeme tmavší chlebovou směs např. Vital, celozrnná, vícezrnná chlebová směs .....

 

Pohankový chleba (recept od naší zákaznice): tak jsem vyzkoušla a je výborný......

Uvaříme pohanku klasickým způsobem ( Dala jsem vařit vodu, osolila, přisypala pohanku, stáhla z ohně a nechala v teple dojít).  Pak jsem dala do pekárny jednu odměrku vody (150 ml), 2 odměrky pohanky a směs na chleba, + sůl.  Já jsem  jsem použila   směs na vícernný, chléb  může být ale i  selský, celozrnný... Vyzkoušejte - můžu jen doporučit.

 

Chlebová roláda - pokus a osvědčil se ...........

Dáme chlebovou směs (jakoukoliv dle chuti) pouze na program těsto. Těsto vyndáme na vál a vyválíme (můžeme 2 pláty)  potřeme kečupem, poklademe slaninou nebo salámem a posypeme strouhaným sýrem  (můžeme naplnit dle chuti), srolujeme jako roládu, potřeme vodou a posypeme třeba kmínem. Dáme na plech a necháme vykynout. Vložíme do trouby vyhřáté 220 stupňů,  přidáme hrníček s vodou a snížíme teplotu cca na 190 stupňů a upečeme do zlatova.

Tak zkuste, stojí to za to !!!

 

Rohlíky - výborné

Z chlebové směsi - může být světlý - ciabatta - i třeba celozrnný vypracujeme těsto v pekárně, vyndáme na vál a rozdělíme buď 3 velké  nebo 9 menších kousků, Uděláme bagety, rohlíky, dalamánky a necháme  dostatečně vykynout ( 1-2 hod). Potřeme vodou a vložíme do studené trouby a na 180 stupňů upečeme. Po upečení potřeme máslem. Tak dobrou chuť !

 

Nedělní koláčky

Ze směsi vánočka uděláme v pekárně pouze "těsto" - zvládnou i pánové.

Z vykynutého těsta vyhazujeme lžičkou malé bochánky, těsto mírně roztáhneme a dovnitř dáme jako náplň nutelu. Koláček řádně uzavřeme, namočíme v rozpuštěném másle a obalíme ve směsi kokosu a nasekáných mandlí. Dáme na plech a ještě necháme cca 1 hodinu vykynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 stupních do zlatova.

Hotové pocukrujeme a nezbývá než popřát dobrou chuť !!!

 

Pohankové zeleninové rizoto

Zpěníme cibuli, přidáme namočenou pohanku, přilejeme  0,4 l vody, ololíme a uvedeme do varu, odstavíme a necháme dojít zabalenou v utěrce.Na másle orestujeme zeleninu dle chuti (mrkvičky, papriku, rajčata, brokolici, fazolky ... a mírně podusíme.

K zelenině přidáme pohanku, osolíme, ochutíme mletou paprikou, přimícháme kukuřici. rizoto prohřejeme, rozdělíme na talaíře a posypeme sýrem.

 

Domácí pohankový chléb

1 kg pohankové mouky, sůl., kmín, 3 vařené brambory, 50 g dloždí, 1 dl mléka, cukr, kvásek, sádlo na vymazání.

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vypracujume těsto z mouky, nastrouhaných brambor, soli, kmínu a droždí, které jsme nechali vykynout v oslazeném mléce. Těsto propracujeme a necháme vykynout cca 60 minut. Poté ho opět zlehka propracujeme a dáme na ošatku vykynout. Po vykynutí přendáme na plech, potřeme vodou a dáme do trouby, do které dáme zvlášť hrníček s vodou, aby chléb po dobu pečení nevyschl, Pečeme 60 minut na cca 180 stupňů. Upečení po vyndání z trouby pomažeme.

 

Dobré rohlíky

500 g pohankové mouky, 500 g polohrubé mouky, 25 dkg másla, 2 pol. lžíce cukru, 4 dkg droždí, trochu mléka.

Vypracujeme těsto, necháme vykynout, rozválíme obdelník a ten rozdělíme na trojúhelníky. Stáčíme do tenkých rohlíků, potřeme žloutkem, sypeme solí a kmínem a zprudka upečeme.

 

 

Experimentujte, zkoušejte a pečte.

Vaše nápady, rady a recepty rádi zveřejníme i pro ostatní pekaře.

 

Dobrá rada:

1)  pokud chceme chleba křupavý vyndáme a necháme vychladnout

2)  pokud chceme chleba vláčný po vyndání z pekárny přikryjeme na 15 minut mírně navlhčenou  utěrkou

3) nebojte se přidávat do jakékoliv chlebové směsi různé ingredience, například kmín, osmaženou cibulku, petrželku, pokrájené škvarky, salám, sýr ....

Pozor!

chlebové směsi skladujte v co možná největším suchu, nikdy ne ve vlhkém prostředí !!!